Het land

Officiële landstaal: Spaans
Hoofdstad: Santiago
Regeringsvorm: Presidentiële republiek met een presidentieel systeem en een meerpartijenstelsel (democratie)
Religie: Katholiek
Oppervlakte 756.102 km²
Inwoners: 17.789.267
Volkslied: Himno Nacional
Munteenheid Chileense peso (CLP)
Nationale feestdag: 18 september
Belangrijke steden: Santiago, Puente Alto, Antofagasta, Arica, Concepción, Coquimbo, La Serena, Osorno, San Pedro de Atacama, Temuco, Valparaíso en Punta Arenas.

Algemeen  

Chili is een land gelegen te Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Bolivia en Argentinië. Santiago is de hoofdstad van Chili. De totale oppervlakte van Chili bedraagt zo’n 756.102 km². Dit is ongeveer 20 keer de oppervlakte van België.

Chili strekt zich als land langwerpig uit tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte met een kustlijn van maar liefst 6435 km. Chili telt een aantal eilanden waaronder de Juan Fernández archipel, de Desventuradaseilanden, Sala y Goméz en Paaseiland. Van stranden tot gletsjers en van de besneeuwde pieken van de Andes tot de extreme droogte in de Atacama... Chili kent een onvoorstelbare diversiteit aan landschappen. Het is een land met een unieke vorm, onweerstaanbare wijnen en een lange geschiedenis.

Chili telt meer dan 17.000.000 inwoners waarvan meer dan 80% Rooms-katholiek is. De bevolking bestaat vooral uit nazaten van immigranten afkomstig van verschillende Europese landen zoals Spanje, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Kroatië. Slechts een klein percentage van de bevolking is Indiaans (de Mapuche, de oorspronkelijke inwoners van centraal en zuidelijk Chili).

De officiële landstaal is het Spaans, zoals in de meeste landen van Zuid-Amerika. Vrijwel iedereen in Chili spreekt deze taal, die door de Spaanse kolonisten geïntroduceerd werd. Daarnaast gebruiken de inheemse gemeenschappen vaak hun eigen talen, zoals het Mapudungun van de Mapuche. Ook Duits, Kroatisch en Engels worden veel gesproken in Chili. Mapudungun wordt in Centraal Chili gesproken door ongeveer 200.000 mensen. Rapa Nui wordt gesproken op het Paaseiland en betekent ook letterlijk Paaseiland. 

Klimaat

Chili heeft een van de vijf mediterrane ecoregio's in de wereld; de gematigde winters en droge, hete zomers bieden ideale omstandigheden voor de landbouw en andere productieve activiteiten. Door Chili's enorme lengte kent het land een groot aantal klimaatzones. Van noord naar zuid zijn er een hele reeks van klimaatzones te onderscheiden.

Het woestijnklimaat overheerst het noorden van Chili, onder andere in de Atacamawoestijn, waar op sommige plaatsen nog nooit regen gevallen is.

Aan de kust heerst een gematigd klimaat; landinwaarts komen temperaturen voor van meer dan 30 °C, maar ’s nachts kan het afkoelen tot temperaturen rond het vriespunt. Het hooggebergte-woestijnklimaat overheerst de Altiplano, met weinig regen en veel lagere temperaturen dan in het noorden. Gedurende het hele jaar kan er nachtvorst voorkomen.

Het halfwoestijnklimaat overheerst het Kleine Noorden, met onregelmatige regenperiodes. Dit halfwoestijnklimaat gaat op bepaalde plaatsen over in een warm steppeklimaat met regen in de wintermaanden. Deze gebieden worden als aangenaam ervaren.

Het mediterraan klimaat overheerst dan weer van Midden-Chili tot aan de Bío Bío rivier, met eigenlijk alleen in de koele winters regenperiodes. De zomers zijn er warm en droog en achter het kustgebergte bij de hoofdstad Santiago kan de temperatuur boven de 35 °C uitkomen.

Het gematigd regenklimaat overheerst in de Araucanía en het merengebied, en is een overgangsgebied tussen een mediterraan en een gematigd klimaat. Alleen de zomermaanden zijn droog, de rest van het jaar regent het vrij veel. De gemiddelde temperatuur in december bedraagt zo'n 23 °C.

Het maritiem klimaat overheerst op de eilanden langs de kust en een zone vlak langs de kust. Zeewinden duwen vochtige oceaanlucht tegen de bergen omhoog, waardoor er het hele jaar door grote hoeveelheden neerslag vallen, van 2000 tot 5000 mm per jaar.

Het hooggebergteklimaat overheerst de Patagonische Andes, met veel stormen en sneeuw. Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat met het hele jaar door regen en een gemiddelde jaartemperatuur van iets meer dan 20 °C.

De Juan Fernandez-eilanden hebben een mediterraan klimaat met vooral in de winter regen en een gemiddelde jaartemperatuur van 14 °C. 

Bevolking

Chilenen zijn voor het grootste deel mestiezen (personen geboren uit een Europese, vaak Spaanse of Portugese, vader en een Indiaanse moeder of omgekeerd) en nazaten van immigranten uit diverse Europese landen, waarbij de nakomelingen van Spaanse immigranten overheersen, alsmede ook Duitsers, Zwitsers, Fransen, Engelsen en Kroaten.

Ongeveer 53 % van de bevolking stamt van Europeanen af, 44% is Mesties en 3,2% van de bevolking is Indiaan. In het begin van 1848 vond er een grote en belangrijke Duitse immigratie plaats, die het fundament legde voor een grote Duits-Chileense gemeenschap. Aangemoedigd door de Chileense regering om de zuidelijke regio te koloniseren, kregen de Duitsers een aanzienlijke invloed op het zuiden van Chili.

Daarnaast zijn er aanzienlijke groepen Chilenen van Schotse, Ierse, Italiaanse, Oostenrijkse, Nederlandse, Scandinavische, Portugese, Griekse en Palestijnse afkomst. Door een gebrek aan plantages heeft er naar Chili weinig gedwongen migratie uit Afrika plaatsgevonden. Er leven daarom vergeleken met de buurlanden relatief weinig mensen van Afrikaanse afkomst.

Economie

De officiële munt is de Chileense Peso. 1 euro bij ons is ongeveer 763 Chileense Peso’s waard. Ondanks verschillende perioden van economische crisis is er sinds 2000 sprake van een stabiele groei. De Chileense economie is een van de meest standvastige economieën van Zuid- en Centraal- Amerika. Belangrijke exportproducten vanuit Chili zijn koper, molybdeen, zilver en goud.

Mijnbouw is één van de belangrijkste economische activiteiten van het land. Verder vindt er veel landbouw en veeteelt plaats in het centrum en in het zuiden van het land. Ook visserij en bosbouw zijn belangrijk.

Cultuur

De Chileense cultuur bestaat uit een mengelmoes van Spaanse koloniale en inheemse invloeden. De nationale dans is de Zamacueca, of cueca: in deze parendans dansen een huaso (cowboy) en china (boerenvrouw) op romantische wijze met elkaar. Het belangrijkste muziekinstrument om deze dans te begeleiden is de gitaar. Ook is het gewoonte dat het publiek meeklapt met de muziek.

Voeding

De basisingrediënten van de Chileense keuken zijn maïs, olijven, vis, kip en rundsvlees. Als gevolg van hun nabije ligging aan de oceaan is er een grote variatie aan vissoorten verkrijgbaar waaronder krab, tonijn, paling, kleine schaaldieren en andere vissoorten.

Als ontbijt eten de meesten brood met beleg, bijvoorbeeld Manjar. Dit is broodbeleg met een karamelsmaak. Op het platteland is de siësta de belangrijkste maaltijd van de dag. Om deze te nuttigen gaan mensen speciaal van hun werk naar huis. In de grotere steden is het avondeten de belangrijkste maaltijd van de dag. De meeste maaltijden bevatten vis en bonen maar aardappelen en rijst worden ook regelmatig verwerkt in de gerechten.

 

Photo by IVAN VICENCIO from FreeImages, Algarrobo Beach