Het land
Ethiopië
Officiële landstaal: Amhaars
Hoofdstad: Addis Abeba
Regeringsvorm: Republiek
Religie: 40% Ethiopisch orthodox, 36% Islam, 20% animisme, 4 % andere minderheden
Oppervlakte: 1.104.300 km²
Inwoners: ca. 105 miljoen (2018)
Volkslied: Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia
Munteenheid: Birr (ETB)
Nationale feestdag: 28 mei
Belangrijke steden: Gondar, Adama, Dire Dawa, Mekele, Bahir Dar en Harar
Algemeen
De Republiek Ethiopië oftewel de Federale Democratische Republiek Ethiopië ligt in Oost-Afrika, in de hoorn van Afrika. Het land grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. Het land heeft om en bij de 105 miljoen inwoners en de hoofdstad is het centraal gelegen Addis Abeba.
Ethiopië bestaat voor het grootste deel uit het uitgestrekte en relatief vruchtbare Ethiopisch Hoogland, dat van noord naar zuid doorsneden wordt door de Grote Slenk. De hoogste berg van Ethiopië is de Ras Dashan, die 4550m hoog is.
In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl, in het Tanameer, die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt. Andere grote rivieren die het hoogland ontspringen zijn de Awash, Baro, Omo en Wabi Shebelli.
Ethiopië grenst nergens aan zee en is dus volledig ingesloten door land. De relatie met buurland Eritrea aan de Rode Zee is moeizaam, en ook de infrastructurele verbindingen met de instabiele buurlanden Soedan, Zuid-Soedan en Somalië zijn beperkt. Djibouti is reeds jaren lang de in- en uitgang van de buitenlandse handel van het land. In 1896 hebben de Fransen een spoorlijn aangelegd tussen Djibouti naar Addis Abeba. Deze werd door China vernieuwd en in 2016 na jaren van verval heropend werd. De haven van Djibouti is de belangrijkste zeehaven voor Ethiopië.
Vijftig jaar geleden was ongeveer 40% van het land nog bedekt met bos. In 2002 was dit aandeel gedaald naar minder dan 3%. De boeren spelen hierbij een belangrijke rol. Ieder jaar, vlak voor het regenseizoen begint, ontginnen zij bosgebied tot landbouwgrond door verbranding. Als deze ontwikkeling in dit tempo doorgaat, zijn er binnenkort geen bossen meer. Om totale ontbossing tegen te gaan heeft de regering het plan opgevat om 4 miljard bomen te planten.
Klimaat
Hoewel Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, kent het een relatief gematigd klimaat. Uitzondering zijn de lager gelegen gebieden, zoals de Danakildepressie en de Ogaden, die een heet en droog klimaat kennen.
Natuur
Ethiopië staat bekend om de prachtige natuur. In het land zijn 14 Nationale Parken te vinden. In deze parken vind je zeldzame diersoorten zoals leeuwen, nijlpaarden, luipaarden, olifanten, zebra’s en hyena’s. Verder vind je er watervallen, vulkanen, bergen, zoutmeren, warmwaterbronnen en ravijnen. Ook heeft het land verschillende woestijnen. In sommige van deze woestijnen komen nog nomadenstammen voor.
Ook bekend is het Tana-Meer. In dit meer liggen 37 eilandjes met daarop kloosters waar je met bootjes heen kan varen. Verder vind je in de stad Harar 99 moskeeën. Deze moskeeën vertegenwoordigen de 99 namen van Allah.
Economie
De economie van Ethiopië hangt grotendeels af van de landbouw. Koffiebonen zijn het belangrijkste exportproduct. Ethiopië is zeer afhankelijk van de import; ze importeren 3 maal meer dan ze exporteren.4
Ethiopië is een zeer arm land: 39% van de bevolking moet rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag. Slechts 30% van de volwassenen kan lezen, slechts 38% van de bevolking heeft toegang tot drinkwater.
Cultuur
De cultuur van Ethiopië heeft een grote diversiteit met invloeden uit Jemen, Somalië, Eritrea, Soedan, India en Italië.
Onder de traditionele gebruiken is respect, in het bijzonder voor de ouders, erg belangrijk. In de Ethiopische cultuur is het de gewoonte om op te staan uit een stoel of om je bed af te geven voor een oudere vriend of familielid, zelfs als ze maar net een jaar ouder zijn.
De traditionele vrouwenkleding wordt gemaakt van een stof genaamd shemma. Deze wordt gebruikt voor het maken van de Habesha qemis, een katoenen doek geweven in lange stroken die vervolgens aan elkaar zijn genaaid. Soms zijn er glanzende draden in de stof geweven voor een sierlijk effect. Mannen dragen een broek en een shirt tot op de knieën met een witte kraag, en soms een trui. Ook dragen mannen vaak kniekousen, terwijl vrouwen vaak helemaal geen sokken dragen. Zowel mannen als vrouwen dragen een sjaal.
De Ethiopische keuken bestaat uit verschillende voor- en bijgerechten van groenten en vlees, vaak bereid als een dikke stoofpot. De porties worden geplaatst op een stuk injera, een groot zuurdesembrood gemaakt van gefermenteerd teffmeel. Er wordt zonder bestek gegeten. In plaats daarvan wordt de injera (altijd met de rechterhand) gebruikt om de gerechten op te scheppen.
In traditionele Ethiopische gerechten zit geen varkensvlees of zeevruchten, wel vis, aangezien de meeste Ethiopiërs historische banden hebben met de islam, de Ethiopisch-orthodoxe Kerk of het jodendom, die allemaal het eten van varkensvlees verbieden.
Atletiek is de meest succesvolle sport in Ethiopië. Op de Olympische Spelen werden door Ethiopische atleten al heel wat medailles gewonnen. Het land is vooral bekend van zijn middellange en langeafstandslopers. Voetbal is in Ethiopië de populairste sport. Ondanks gebrek aan succes van de nationale voetbalploeg, wordt deze gesteund door een aanzienlijk deel van de bevolking.
Bevolking en geloof
Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. Volgens ramingen zal Ethiopië in 2050 278 miljoen inwoners tellen.
Door de verbetering in de gezondheidszorg is de levensverwachting bij geboorte gestegen van 52 jaar naar 65 jaar in 2016. Het sterftecijfer voor kinderen jonger dan 5 jaar is gedaald naar 58 per duizend kinderen.
De grootste bevolkingsgroep zijn de Oromo's. Zij maken ongeveer 40% van de bevolking van Ethiopië uit. De tweede grootste groep zijn de Amharen met een aandeel van ongeveer 25%. De Tigrinya maken minder dan 10% uit maar zij hebben wel relatief veel belangrijke posities in de politiek en de economie. Er was een kleine Joodse gemeenschap in het land maar die verhuisde de laatste jaren massaal naar Israël.
De christenen behoren tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Tot 1959 was de Ethiopische Kerk onderdeel van de Koptische Kerk. De Ethiopische Kerk is vooral miafysitistisch en ziet Jezus Christus dan vooral als God, als deel van de Drie-eenheid. De Patriarch resideert in Addis Abeba. De Ethiopische Bijbel is veel uitgebreider dan de Bijbels in het overige christendom omdat de Ethiopische orthodoxie nooit een canon schriftelijk vastlegde. Slechts een klein aantal Ethiopiërs is katholiek of protestants. 26 % van de Ethiopiërs leeft onder de armoedegrens.
Photo by Niall Crotty from FreeImages