Cultuur, do's and don'ts

Thailand is een fantastisch land met een fantastische bevolking! Je treft er op je reis heerlijke mensen, exotische vruchten, onweerstaanbare Thaise gerechten, een indrukwekkend landschap met veel mooie tropische eilanden, stranden en jungle. Daarnaast heeft Thailand een unieke, bijzondere cultuur. Thailand staat bekend als het land van de glimlach. Dit is meteen ook de eerste ‘do’ die goed is om te onthouden. Glimlachen! Thailand heeft zoveel moois te bieden dat glimlachen als vanzelf gaat. We willen we je hieronder alvast een beetje meer thuisbrengen in de Thaise cultuur en etiquette met een lijstje van belangrijke do's & don'ts. Het is altijd goed om ze op voorhand min of meer te kennen en er rekening mee te houden, bijvoorbeeld bij een toekomstige rootsreis.

Do's:

  • Wees altijd hoffelijk, nice en beleefd. Thai dragen beleefdheid, bescheidenheid en respect hoog in het vaandel.
  • Het is altijd fijn om de lokale mensen te kunnen groeten en bedanken. Groeten doe je door ‘Sawatdee ka’ (als vrouw) of ‘Sawatdee khap’ (als man) te zeggen. Daarbij maak je een typische thaise 'wai' met je handen, je handen vouw je tegen elkaar aan en houd je voor je gezicht.
  • Een jongere persoon groet als eerste de oudere, als teken van respect. De hoogte van je handen ten opzichte van je gezicht, toont de mate van respect. Hoe hoger de status van de persoon tegenover je, hoe hoger je je handen dient te plaatsen. Voor gelijkgestemden of als je de status van een persoon niet weet, plaats je je handen onder je kin. Waarschijnlijk kan iedereen zien dat je geen local bent en dan vinden ze het ook minder erg als je de wai niet helemaal correct uitvoert en wordt dit zeker erg geapprecieerd.
  • Het is ook altijd goed om erbij te knikken als je iemand groet of bedankt.
  • Om de aandacht te krijgen van een persoon, kun je het beste ‘Khun’ zeggen. Khun is zowel voor vrouwen als mannen en kan worden vertaald als meneer of mevrouw. Verder zullen ze vooral je voornaam gebruiken en niet je achternaam. Je wordt dus bijvoorbeeld aangeduid als Khun gevolgd door je voornaam. 
  • Wanneer je iemand passeert of tussen twee mensen door moet lopen, is het goed om je klein te maken door je schouders iets naar voren te buigen en iets door je knieën te gaan.
  • Vergeet niet het woordje “ka” (als vrouw) of "khap" (als man) achter een zin te gebuiken. Het woordje is een teken van beleefdheid respect en het gebruik ervan wordt erg gewaardeerd en warm onthaald. In het Nederlands kennen we dit niet echt, maar het is zoiets als ‘alsjeblieft’.
  • Doe je schoenen uit bij het betreden van een woning en plaatsen van verering.
  • Toon altijd respect voor de normen en waarden van de lokale bevolking, hun geloof en tradities. 
  • Kleed je gepast. Hou de schouders en knieën bedenkt, en dat geldt voor mannen zowel als voor vrouwen. Hoe soberder en formeler gekleed, hoe beter. 
  • Eten doe je vooral met een lepel en vork, waarbij het de lepel is die in de mond gaat, of met stokjes.
  • Gebruik je rechterhand bij het eten of om iets te geven of te ontvangen. De linkerhand wordt voor onreine praktijken gebruikt. Dit gebruik zien we in vele herkomstlanden terug. 
  • Neem een adreskaartje van je hotel of guesthouse mee als je ergens naar toe gaat, dan geraak je ook altijd weer terug op de juiste plaats. 
  • Wees steeds vriendelijk en blijf glimlachen, wat er ook gebeurt. De thaise bevolking staat zelf bekend voor hun zachte vriendelijkheid en bijhorende glimlach en een goed humeur. Ze zijn extra vriendelijk voor toeristen en buitenlanders dus als je begroet wordt met een 'big smile', wees dan zelf ook vriendelijk. Daarmee kom je vaak het verst.
  • Berokken hde Thaise bevolking geen gevoel van schaamte of gezichtsverlies door je gedrag of de vragen die je stelt. De Thai houden van fatsoen en hebben een hekel aan schaamteloosheid. Ze zullen jou ook nooit in verlegenheid brengen onder het mom van 'Wat je niet wil voor jezelf, wil je ook niet voor anderen." Blijven glimlachen is de boodschap. 
  • Als je foto's van mensen neemt, vraag je altijd eerst hun toestemming.
  • Wanneer je een tempel bezoekt en betreedt, is het gebruikelijk je schoenen uit, zonnebril en pet af te doen en je gepast te kleden, knieën en schouders bedekt. Stap over de drempel bij het betreden van de tempel en er niet op. Thai geloven dat er heilige boeddhistische geesten in de drempel wonen, dus door erover heen te stappen, stoor je ze niet. Praat zachtjes, niet schreeuwen of gillen wanneer je er rondloopt. Wanneer je voor Boeddha wilt knielen, wijs dan niet met je voeten naar Boeddha. Dus als je gaat zitten, zorg dan dat je voeten de andere kant opwijzen.
  • Fooien geven niet gebruikelijk in Thailand. Het wordt niet verwacht en is al helemaal niet verplicht. Aan de andere kant worden kleine geldelijke extra'tjes voor bewezen diensten of goede service heel erg geapprecieerd en dan ook vlot aangenomen. 
  • Kleine relatiegeschenken of cadeautjes voorzien voor de gastvrouw of heer is geen must, het wordt niet verwacht maar ze worden wel vriendelijk aangenomen. Geschikte cadeatjes zijn fruit, bloemen, drank of cake.  Als je zelf een cadeautje krijgt, doe je dit normaal gezien niet open in aanwezigheid van de gever. vraag je best of het gepast is om het nu of later open te maken. 
  • Geniet, relax, neem de tijd om van de ervaringen te genieten en loop jezelf niet voorbij.
  • Zorg voor goed jezelf. Bescherm jezelf tegen de zon en drink voldoende water de hele dag door om uitdroging te voorkomen. Drink geen leidingwater. Het water zelf is schoon, maar de leidingen vaak niet. Kraantjeswater is goed om je tanden mee te poetsen en te douchen maar om te drinken kun je beter flessenwater kopen.
  • Naast het Boeddhisme is het Koningshuis erg belangrijk voor de Thaise bevolking. De koning is erg geliefd onder de Thaise mensen. Het is erg belangrijk altijd respect te tonen voor de koning en de Koninklijke familie. Praten over het koningshuis of de politieke situatie kun je beter vermijden, dit zijn erg gevoelige onderwerpen.
  • Op lokale marktjes of om een tuktuk te pakken kan je onderhandelen over de prijs, maar blijf altijd rustig, beleefd en met de glimlach. Hiermee krijg je meer gedaan dan met een harde aanpak. Thai houden niet van gezichtsverlies. Dus hou ten alle tijde je emoties onder controle: bewaar naar buiten toe je rust, waardigheid en vriendelijkheid. Zo ga je mooie ontmoetingen tegemoet en krijg je bijna altijd alles voor elkaar.

 

Don'ts:

 

  • Wijzen met de vinger is niet zo gepast. Als je iets wil aanwijzen, doe dit dan met je hele hand en met de hand palm naar boven. Zeker ook niet met de rechterwijsvinger of de voeten wijzen op plaatsen, voorwerpen of personen. Dit is erg onbeleefd. 
  • Een hand geven is ook geen goed idee. Dit leer je best af van zodra je er voet aan land zet in Thailand. Gebruik in de plaats de typische thaise 'wai' als begroeting. 
  • Zonder toestemming een foto maken van iemand is echt 'not done'. Net zoals grugs gebruiken of verhandelen, topless zonnen, kussen in het openbaar, dicht tegen elkaar aan dansen...
  • Steek je schoenen steeds in je rugtas of backpack. Aangezien schoenen onrein zijn, is het echt niet gepast om ze bijvoorbeeld aan de buitenkant van je rugzak te binden als je op stap bent. 
  • Het lijden van gezichtsverlies is één van de ergste dingen die een Thai kan overkomen. Je stem verheffen, zichtbaar ongeduldig zijn of een vijandige toon aanslaan kan echt niet. Thai zijn dan ook meesters in het bewaren van de kalmte. De eeuwige glimlach vangt ook hier weer alles op, ook tijdens het onderhandelen of wanneer je het ergens niet mee eens bent.
  • Het hoofd wordt als het meest heilig deel van het lichaam gezien. Raak dus nooit zomaar iemand zijn hoofd of haren aan. Dus ook niet dat van een kind. Probeer ook te voorkomen dat je niet over iemand heen stapt die op de grond zit of ligt te slapen.
  • de kleuren zwart, blauw en groen worden geäsocieerd met dood en rouwen. 

Photo by maurice120 from FreeImages, Chang Mae